Modificarile de forma ale unghiilor

modele_unghii

Modificarile unghiilor se refera mai exact la modificari ale formei, ale suprafetei, ale tesuturilor inconjuratoare, ale consistentei unghiilor sau ale culorii lor. Modificarile de forma ale unghiilor pot fi de natura congenitala sau pot fi dobandite in timpul vietii din cauza unor boli cronice, din cauza purtarii unei incaltaminte nepotrivite sau din cauza contactului cu diverse chimicale.

Cel mai des intalnite tipuri de boli ale unghiilor cu modificari de forma :


 • Unghii hipocratice – unghii in forma de sticla de ceas – sunt congenitale atunci cand sunt insotite de deformari ale

  oaselor lungi si sunt specifice persoanelor inalte, dar pot fi si dobandite in afectiuni ca: tumori toracice, boli pulmonare, hipervitaminoza A, malnutritie sau boli endocrine.

 • Brahionichia – unghii scurte – unghiile sunt mai late decat lungi si de obicei se asociaza cu scurtarea ultimei falange, intalnita congenital mai ales la degetul mare. Afectiunea poate fi dobandita prin scurtarea accidentala a ultimei falange.
 • Koilonichia – unghii lingura – modificarea in concavitate a unghiilor se intalneste in anemii de fier, avitaminoza, in boli cardio-vasculare, hipertiroidism sau boli infectioase (sifilis, dermatoze). Se poate dobandi ca boala ocupationala de catre persoanele care lucreaza cu triogliconati, petrol, acizi, baze, solventi, etc …
 • Onicoatrofia -unghii friabile- se caracterizeaza prin reducerea in grosime si prin fragmentarea unghiei. Este de obicei o afectiune congenitala si se asociaza cu exces de sebuum in placa unghiala, fapt ce face ca straturile de cheratina sa se desprinda unul de celalalt si sa se exfolieze.
 • Supracurbarea unghiilor – unghii curbate – pot fi de mai multe feluri: unghii gheara sau cleste se intalnesc la degetele mici ale persoanelor care poarta tocuri inalte; unghiile tunel sau con sunt de obicei congenitale, dar se intalnesc si la persoanele care poarta incaltaminte defectuoasa si pot fi dureroase; unghiile plicaturate au suprafata plata, care formeaza unghii drept cu peretii unghiei, ceea ce face ca ele sa devina unghii incarnate.
 • Anonichia – reprezinta lipsa partiala sau totala a uneia sau mai multor unghii si poate avea ca si cauza traumatisme ale unghiilor sau leziuni matriceale. Aceasta poate fi temporara sau definitiva, in functie de gravitatea leziunilor matriceale.
 • Onicogrifoza – reprezinta o modificare a unghiilor de la picioare ce apare odata cu varsta, daca incaltamintea purtata nu este corespunzatoare formei piciorului sau daca s-a efectuat pedichiura inadaptata pentru mult timp.Unghia va avea aspect neregulat, cu striatii si valuri, cu forma de con si culoare bruna.
 • Pahionichia – unghii copita – reprezinta ingrosarea unghiilor si poate fi congenitala sau dobandita prin tulburari circulatorii, psoriazis, ecmeze sau micoze. Unghiile atinse cu precadere sunt cele de la picioare, iar culoarea specifica este galben-brun.

Urmariti in continuare seria de articole pe acesta tema ca sa aflati despre modificarile de suprafata ale unghiilor.


Autor Articol Programari Salon

Lavinia Panait 0720 874 407

Activez in acest domeniu inca din 2006 si pot sa afirm ca evoluez in fiecare zi, cu fiecare procedura noua invatata, cu fiecare solutie gasita unei probleme pe care nu o intalnisem inca, cu fiecare clienta fidelizata... Citeste mai mult »

Articole Similare
aparatul unghial
Aparatul unghial

Unghiile ca atare sunt formate din trei straturi de keratina proteica dispuse unul deasupra celuilalt. Aceste straturi au consistenta...

unghia-incarnata
Anomalii traumatice ale unghiilor – Unghia incarnata

Asa cum va promiteam in Structura aparatului unghial , cu prezentul articol tin sa continui seria de schite informative...

pete-albe-unghie
Modificarile de culoare ale unghiilor

Modificarile de culoare ale unghiilor pot sa apara din cauze foarte diferite. Foarte multe persoane s-au confruntat deja cu...

unghii-ingrosate
Modificarile placii unghiale

Asa cum va spuneam in articolul “modificarile de forma ale unghiilor” o sa le relatez celor interesati cateva lucruri...

1 Raspuns la articolul “Modificarile de forma ale unghiilor”
Lasa un comentariu
 • (will not be published)


1 × = 9