Termenul de monomer vine din limba greaca si inseamna “o parte”, sau (mono inseamna “unu”; “unitate” inseamna mer), “o singura unitate” si este folosit in limbaj tehnic pentru lichid acrilic. Dar haideti sa vedem ce inseamna monomer din punct de vedere chimic. In continuare voi enumera ingredientele generale ale fiecarei formule, indiferent de producator.
Lichid-ul acriliceste compus din urmatoarele ingrediente principale:
1. Monomer: Multe substante chimice diferite sunt clasificate drept monomer. Producatorii trebuie sa aleaga unul sub forma lichida. “Acest monomer va fi calul de bataie si va duce greul in procesul de creare a unghiilor.” spune celebrul chimist Doug Schoon. Alegerea cea mai comuna pentru monomer pentru unghii cu acril traditionale este metacrilat de etil (EMA). EMA are proprietati de adeziune , rezista la fisurare, si se asaza lin pe unghie. Producatorii aleg un monomer si in functie de pregnanta mirosului, stiindu-se faptul ca in general, mirosul de monomer nu este usor tolerat de oricine.
2. Catalizator: Acesta stabileste timpul pana la reactia chimica si permite ca produsul sa polimerizeze in cateva minute in loc de ore. Reactia se obtine atunci cand lichid-ul acrilic intra in contact cu peroxid de benzoil, care este activator sau initiator în pudra de acril. Producatorii aleg sa accelereze sau sa reduca timpul de polimerizare, adaugand mai mult sau mai putin catalizator la formula lor. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie atenti, fiinca prea mult catalizator poate decolora acrilic-ul şi face produsul final mai putin rezistent. 3. Inhibitor: Pentru monomer (EMA), producatorii trebuie sa adauge un produs care previne polimerizarea prematura. In cazul in care moleculele intra in contact prea devreme, pentru a forma lanturi de molecule, lichid-ul acrilic se va intari în flacon. De obicei, producatorii aleg ca inhibitori hidrochinona (HQ), eterhidrochinona monometil (MEHQ), sau butilat de hidroxitoluen (BHT). 4. Absorbanţi UV: Cred ca va puteti da seama deja ca absorbantii UV interacţioneaza cu lumina UV. Acestia sunt adaugati pentru a preveni ingalbenirea unghiilor . Ei absorb lumina UV şi o transforma in lumina albastra inofensiva. Daca absorbantii de ultraviolete sunt in cantite prea mare, unghiile par albastrui. 5. Agenti de legatura: Acestia se adauga la formula pentru a lega firele de molecule intre ele intr-o retea de tip 3-D. “Ganditi-va la agentii de legatura ca la treptele unei scari”, spune Schoon. Ei pot să consolideze si sa interconecteze lanturile moleculare, iar fara ei acril-ul s-ar crapa imediat.
Impreuna cu ingredientele principale enumerate mai sus, unii producatori adauga si ingrediente optionale:
1. Agenţi de umezire: Acestia sunt adaugati pentru a ajuta la raspandirea produsului lin pe suprafata si pentru a imbunatati aderenta pe suprafete solide, cum ar fi placa unghiala sau acril ramas pe unghie dupa o aplicatie mai veche. Cand vorbim depre unghii cu acril, agentii de umezire ajuta la fluidizarea materialului, care ajuta la aplicarea lui si in zonele mai dificile de pe suprafata unghiei , adica in colturi si crapaturi. Orice ulei sau substante grasoase pe unghii vor impiedica agentii de umezire să functioneze corect si pot compromite aderenta materialului pe unghii. Acesta este unul din motivele pentru care este atat de importanta pregatirea corecta a unghiilor şi eliminarea completa a grasimilor. 2. Modificatori de flux: EMA (Etil metaacrilat) are deja proprietati naturale care fac ca materialul sa se raspandeasca fara probleme, insa modificatorii de flux se adauga pentru a personaliza lucrabilitatea produsului. Ei ajuta la obtinerea unui flux usor, neted, care ajuta la umplerea tuturor crevaselor de pe unghie. 3. Coloranti: Unii producatori adauga coloranţi in lichid –ul acrilic pentru a obtine un anumit efect . De exemplu, albastru actioneaza ca un inalbitor optic si face culorile sa para mai vibrante. “Ganditi-va la micile granule albastre din detergentul de rufe”, spune Schoon. “Ele revigoreaza culorile din haine si fac albul sa para mai alb.” Din obvervatiile mele, tehnicienii incepatoti e bine sa lucreze cu un lichid acrilic cu intarire lenta, iar tehnicienii experimentati pot sa lucreze si cu un lichid acrilic cu intarire rapida. De asemenea , consider ca e bine ca vara sa se foloseasca un monomer cu mai multi absorbanti UV. Indiferent de preferintele dumneavoastra, in mod sigur astazi exista pe piata un monomer (lichid acrilic) care sa indeplineasca toate cerintele posibile, si deci, in caz ca nu l-ati gasit deja, trebuie doar sa mai cautati.