Mica cunoscut si drept sclipici pulbere este un mineral transparent, care se extrage din pamant, aproape de fiecare data in foi subtiri. Cel mai cunoscut dintre mineralele mica este muscovitul si deasemenea este cel mai folosit dintre acestea. Se mai numeste si mica alb sau “aurul pisicii”. Denumirea de “mica” vine din limba latina din cuvantul “micare” care inseamna a straluci sau a sclipi.
Proprietatile mineralului mica sunt variate:
- cristale mica au sase fete.
- sunt relativ usoare, moi si flexibile.
- mica se identifica cel mai usor ca fiind compus din foi subtiri, transparente, care se faramiteaza
- straturile de mica sunt considerate drept silicati de catre mineralisti deoarece moleculele lor se combina pentru a forma straturi distincte.
- cristalele mica pot produce scantei prin lovire.
- de multe ori pare ca mica are culori deosebite, dar de fapt culorile diferite ale cristalelor de mica sunt produse de reflectiile optice ale straturilor multiple. Principiul este acelasi cu al curcubeului sau al bulelor de sapun, care de fapt nu au culoarea lor proprie. Noi vedem culori diferite, prin interferenta luminii cu cristalele de mica.
Mica – sclipici pulbere – se foloseste la :
- este un ingredient comun in pentru lac de unghii, dand o stralucire aparte. Desi mica ( sclipici pulbere ) este un mineral natural inofensiv, in forma in care se gaseste in oja se considera toxic si de asemenea tinde sa se acumuleze in organele animalelor si oamenilor. Cu toate acestea, mica (sclipici pulbere) este in
prezent clasificat ca ingredient cu risc scazut. Potrivit renumitului chimist Doug Schoon, “Mica este foarte sigur de utilizat in produsele cosmetice.”
- poate fi incorporat in baze de machiaj, se poate combina cu alte ingrediente specifice de umplere si de asemenea poate fi colorat cu pigmenti minerali. Mica confera compozitiilor de acest fel o consistenta fina si catifelata.
- se utilizeaza de asemenea, in izolari electronice deoarece este rezistent la caldura si nu conduce electricitatea.
- se foloseste ca ingredient al vopselelor ca si potentiator de pigment si agent de suspendare a pigmentului
- in industria de foraj se foloseste ca aditiv pentru spalat noroiul
- in industria materialelor plastice si cea a cauciucului se foloseste ca substanta de umplere.
- in trecut, pana la usurarea manufacturii sticlei, se puneau foi subtiri de mica de mari dimensiuni la ferestre.
Mineralul este frecvent parte componenta a rocilor magmatice, rocilor metomorfice și rocilor sedimentare.Varietatea muscovit fiind de exemplu frecvent in granitele bogate in cuart, in pegmatite sau in roci metamorfice ca „Phyllit” , o roca metamorfica compusa din mica argiloasa, cuart, clorit, feldspat ,augit, oxizi de fier si turmalina.Varietatile de mica rezistente la intemperii se pot intalni in roci sedimentare ca gresie. Biotitul care nu rezista la intemperii se regaseste frecvent in diorit sau granit.
In ultimii ani mica ( sclipici pulbere ) este intens utilizata in echipamentele care iau contact cu temperaturi foarte ridicate cum ar fi rachetele, proiectilele si motoarele cu reactie. Aceasta a fost utilizata cu succes chiar si la fabricarea de sateliti de transport Telestar de catre Statele Unite ale Americii
Insa mineralul lucios mica (sclipici pulbere ) ramane cunoscut pentru publicul larg tot pentru scopul initial, adica ingredient pentru lac de unghii (oja) sau pentru cosmetice in general, pentru care a fost minerit de mii de ani.