Oja este probabil cel mai apreciat si mai folosit produs de unghii la nivel universal. Dar cine stie din ce anume este facuta? Numele ingredientelor de baza ca tosilamida/rasina formaldehida si stearalkonium de bentonita ne baga si mai mult in ceata si ne fac sa renuntam la cautarea de raspunsuri, inca inainte de a ne apuca. Fiecare dintre aceste ingrediente, insa, are un scop precis si joaca un rol important in calitatea si durabilitatea ojei.
De regula oja contine patru ingrediente de baza:
1. Polimerii formeaza baza concreta a ojei şi la randul lor consta in doua substante chimice principale, tosilamida / rasina formaldehida (TSF Resin) si nitroceluloza. Aceste doua substante lucreaza impreuna pentru a reda o suprafata lucioasa specifica ojei, o aderenta puternica si stralucire intensa.
- Nitroceluloza – creeaza suprafata dura si stralucitoare a ojei, dar este foarte friabila atunci cand nu se combina cu alt polimer. Aceasta substanta se sintetizeaza din rumegus sau din bumbac printr-o reactie chimica cu acidul azotic si acidul sulfuric.
- Tosilamida / rasina formaldehida – reda o pelicula care in combinatie cu nitroceluloza ii reduce fragilitatea, imbunatateste aderenta si confera luciu indelungat ojei. Vreau sa mentionez ca nu trebuie sa facem confuzie intre formaldehida si rasina formaldehida. Formaldehida este un gaz incolor care nu este utilizat in fabricarea ojei, ci doar in unele produse, tip intaritor de unghii.
2. Plastificatorii fac oja sa fie mai flexibila, iar pelicula de oja mai durabila. O substanta folosita in trecut in mod normal este dibutilftalat (DBP) – un ingredient folosit pentru a face oja mai flexibila, sporind astfel durabilitatea. Acest component a fost interzis în Uniunea Europeana, o data cu multe alte substante chimice. Desi multi oameni de stiinta spun ca substanta este sigura, majoritatea producatorilor americani de oja au scos acest ingredient din uz, din cauza eventualelor pierderi suferite in vanzarile din Europa. Inlocuitorii pentru acest ingredient sunt diversificati, dar cei mai uzuali includ o combinatie de pentanil de diisobutirat trimetil si fosfat de trifenil. Un alt ingredient folosit ca plastificator este reprezentat de camfor – un component care creste flexibilitatea si provine din arborele de camfor.
3. Pigmentii sunt folositi pentru a da culoare fiecarei oje. O combinatie de pigmenti naturali si artificiali in diverse proportii redau culorile de oja asa cum le stim noi.
Iata cateva exemple de pigmenti :
- Mica – un pigment natural care ofera un aspect stralucitor.
- Siliciu – un agent de ingrosare, care impiedica sedimentarea imediata a pigmentilor si reduce luciul ojei.
- Dioxid de titan– un ingredient folosit pentru a creste opacitatea sau puterea de acoperire a ojei, fiind folosit indeosebi ca pigment alb.
- Oxiclorura de bismut – un pigment pentru un efect special, care adauga o stralucire sidefie.
- Acid citric – un agent de stabilizare care se obtine in urma fermentarii trestiei de zahar si se foloseste pentru a controla culoarea pigmentului.
4. Solventii ajuta in a face oja usor aplicabila. Ei pastreaza ingredientele ojei fluide in timpul aplicarii, dar se evapora intr-un timp destul de scurt, dupa ce oja a fost aplicata. Solventii se evapora in timpi diferiti, si de aceea se folosesc mai multi solventi laolalta pentru a obtine un timp de evaporare optim.
Exemple de solventi :
- Alcool etilic – un solvent utilizat pentru a dizolva ingredientele din oja.
- Alcool izopropilic – un solvent care ajuta la stabilizarea nitrocelulozei, care este explozibila, lucru care se poate intampla in timpul transportului si depozitarii ojei. Se foloseste de asemenea in gel antibacterian si in alcool sanitar.
- Acetat de etil – un solvent care este fabricat din acid acetic (otet) şi etanol, cu miros de fructe. Acest solvent se evapora cel mai repede.
- Acetat de propil – un solvent fabricat din acid acetic si un amestec de propan şi alte gaze. Se evapora deasemenea rapid.
- Acetat de butil – un solvent fabricat din acid acetic si butanol, ambele fiind produse prin fermentatie. Se evapora cel mai lent.
- Toluen – un solvent care controleaza timpul de evaporare si asigura formarea unui strat neted. Acest solvent
se confrunta cu multe controverse, deoarece se considera ca poate provoca daune ficatului si sistemului nervos. Multi producatori de oja au eliminat toluenul din formulele lor.
- Bentonita de stearalkon– un agent de ingrosare, care controleaza fluxul în timpul aplicarii si ajuta la prevenirea sedimentarii rapide a pigmentilor.
- Benzofenona-1 – un absorbant UV care previne schimbarea culorii in timp ce oja sta in flacon.
- Dimeticona – un agent de uscare, folosit pentru a accelera uscarea lacului de unghii, de obicei, principalul ingredient folosit pentru produsele tip accelerator de uscare pentru lac de unghii.
Sper ca acest articol sa fie de ajutor persoanelor care sufera de alergii la diferite solutii, sau pur si simplu au un stil de viata sanatos si le intereseaza cu ce substante daunatoare intra in contact. O parte din substantele nocive au fost puse pe “lista neagra” in UE, iar substantele considerate daunatoare sanatatii ca toluenul si rasina formaldehida nu se mai regasesc deja in formulele producatorilor importanti de oja, de aceea, sfatul meu este sa nu folositi oja ieftina si nici alte tratamente specifice , gen intaritor de unghii, produse de branduri putin cunoscute sau cu etichete vag explicite.