Manichiura in Antichitate

Inca de pe vremea Vechiului Regat al Egiptului, acum 5500 de ani, existau persoane care se ocupau cu infrumusetarea unghiilor la maini si picioare si stim asta pentru ca au fost descoperite gravuri si basoreliefuri in morminte de faraoni care infatisaza in detaliu ce insemna in acele timpuri manichiura. Una din aceste gravuri a fost descoperita la intrarea mormantului faraonului Ankhmahor si infatisaza o femeie care-i face manichiura si pedichiura unui client barbat folosind diverse ustensile. In aceeasi gravura se regaseste si o bucata de text in care clientul o roaga pe femeie sa nu il raneasca. Avand in vedere ce ustensile foloseau pentru manichiura si pedichiura, sunt sigura ca riscul de a se produce rani era destul de ridicat.Trusa de ustensile continea : foarfeca, un betisor de lemn sau os pentru curatat sub unghie, o lama de metal pentru a taia unghiile si indepartat calozitatile. Egiptenii, atat femei cat si barbati, purtau unghii pictate cu culori henna sau extrase din radacina de alkanna.


La fel ca in Babylon, in Egiptul antic purtarea unei anumite culori sau a unghiilor lungi evidentia ierarhia sociala. Astfel, saracilor li se permitea sa poarte unghii scurte colorate in alb, iar bogatii purtau unghii pictate in culori vii si lungime considerabil mai mare. Faraonii, care isi asumau pozitia de zei pe pamant si faceau orice pentru a-si mentine aceasta pozitie, porunceau slujitorilor sa obtina prin combinatii o culoare noua, care mai apoi era purtata doar de ei(ele).In acest sens exista consemnari despre cele mai celebre faraoane si totodata zeite ale frumusetii : Cleopatra purta unghii pictate intr-o culoare ruginie, obtinuta din extract de henna in amestec cu praf de aur, iar Nefertiti a purtat in urma cu 5000 de ani pentru prima data in istorie unghii pictate cu rosu pur, obtinut foarte greu din mii de petale de trandafir reduse prin fierbere.

Multumita lui Ovidiu, singurul scriitor care sustinea in acea vreme folosirea cosmeticelor, putem sa ne facem o imagine despre infrumusetarea unghiilor in Roma antica. Se pare ca romanii dezvoltasera o adevarata industrie a cosmeticelor, obtinand prin diferite metode parfumuri, farduri, rujuri, etc … O culoare pentru unghii foarte cautata era rosu obtinut din zdrobirea unor insecte uscate pe care le importau din India. In mare masura femeile purtau unghii pictate, dar si barbatii isi colorau unghiile si buzele inainte de a merge la lupta, practica imprumutata tot de la egipteni.

Asadar, asa a aparut rosul clasic pe unghii, culoarea regalitatii care a avut un impact asa de mare incat s-a incercat ulterior reproducerea ei de catre mai multe popoare ale vremii.


Autor Articol Programari Salon

Lavinia Panait 0720 874 407

Activez in acest domeniu inca din 2006 si pot sa afirm ca evoluez in fiecare zi, cu fiecare procedura noua invatata, cu fiecare solutie gasita unei probleme pe care nu o intalnisem inca, cu fiecare clienta fidelizata... Citeste mai mult »

Articole Similare
2 Raspunsuri la articolul “Manichiura in Antichitate”
Lasa un comentariu
  • (will not be published)