Manichiura si pedichiura asa cum le cunoastem astazi, au aparut la inceputul secolului trecut. Necesitatea ingrijirii unghiilor a fost inteleasa de un medic francez, care a reusit sa trateze nechirurgical si fara sa mutileze unghia un panaritiu, celebrul “Louis’ angnail”. Observand ca in urma unei igiene riguroase si a unor proceduri specifice, pacientul Louis nu a mai dezvoltat panaritiu, doctorul s-a hotarat sa creeze si sa dezvolte o serie de ustensile speciale pentru ingrijirea unghiilor. Atunci a aparut betisorul de portocal, folosit si astazi in manichiura pentru o multitudine de operatiuni. Producerea si comercializarea acestor ustensile a devenit o afacere de familie, doctorul angajand-o si pe nepoata lui ca sa se ocupe de marketing-ul companiei. Fiind o persoana foarte ambitioasa si dedicata, aceasta a contribuit foarte mult la popularizarea serviciilor de manichiura si pedichiura, in scurt timp acestea devenind procese cotidiene firesti.
Nu a durat foarte mult pana cand s-a dezvoltat o piata pentru acest segment, fiind produse tot mai multe si mai variate instrumente si creme specifice pentru ingrijirea unghiilor. La inceput se cauta aspectul foarte sanatos al unghiei, adica o unghie curata si cu un luciu desavarsit, care se obtinea prin polisare cu o pasta fina si grasoasa.
Mai tarziu, mai exact in 1917 , in Statele Unite a aparut prima oja, de culoare roz. Oja era de fapt vopsea auto imbuteliata in sticlute mici. Incepand cu 1920 culorile de oja s-au diversificat intr-o paleta larga, insa nu se comercializau decat in farmacii. Calitatea produselor era slaba si de aceea oja nu tinea mai mult de o zi pe unghii. Deasemenea era foarte agresiva pentru unghii, pe care pata si le deshidrata. Aceasta problema a fost partial rezolvata prin aparitia unei metode speciale e aplicare a ojei, numita MANICHIURA MOON, care presupunea aplicarea ojei pe suprafata unghiei, exceptand zona lunulei.
In 1930 a aparut rezolvarea concreta a problemei calitatii ojei, prin descoperirea lacului intaritor. Aplicat sub oja, acesta proteja unghia si o intarea si totodata proteja culoarea si conferea un plus de stralucire atunci cand era aplicat deasupra. Moda acelor vremuri presupunea ca rujul sa fie de
aceeasi culoare ca si unghiile si de aceea predominau tonurile mai inchise sau mai deshise de rosu si roz.
Este evident pentru toata lumea ca in acea perioada s-au pus bazele pentru manichiura si pedichiura moderna. Intre timp s-au schimbat doar calitatea ojei si a instrumentelor si s-au inbunatatit metodele de lucru, dar in esenta conceptul ingrijirii unghiilor naturale a ramas neschimbat. Aplicarea ojei rosii este reprezentativa actualmente pentru manichiura clasica, iar MANICHIURA MOON este diinou in trend 2001, asa ca nu va sfiiti, dragele mele, sa va intoarceti in timp, in anii ’20 -’30.