Ingrijirea unghiilor sau manichiura este conceptul ce ne insoteste inca de la nastere si aceasta nevoie este probabil deja intiparita in informatia noastra genetica. Odata cu dezvoltarea civilizatiei oamenii au inceput sa observe beneficiile ingrjirii unghiilor, atat estetice cat si igienice.
Primele consemnari despre ingrijirea unghiilor provin din anii 5000 inaintea erei noastre din India si descriu cu cateva amanunte cum femeile vremii aveau unghii pictate cu culori henna pe care le numeau generic mehendi. Aceasta practica s-a raspandit mai tarziu in toata Arabia, iar in Babilon conceptul s-a dezvoltat, oamenii incepand sa-si confectioneze unelte din aur solid pe care le foloseau pentru manichiura. Felul in care le aratau unghiile era un indicator al statutului social si de aceea babilonienii dadeau o mare importanta manichiurii.
In jurul anilor 3000 IC, in China a aparut cultul cresterii unghiilor. Oamenii care aveau unghiile foarte lungi, nu faceau activitati fizice sau casnice, aceasta fiind in sine o demonstratie de putere. Cu cat o persoana avea unghiile mai lungi, cu atat era mai bogata si mai bine ingrijita de o armata de servitori.
Femeile purtau unghii pictate cu vopsele pe baza de ceara de albine, albus de ou, gelatina si guma arabica amestecate cu divsere flori zdrobite, cum ar fi trandafirii, orhideele sau impatiens. Aceasta mixtura avea nevoie de cateva ore pentru a se usca. Culorile folosite difereau in functie de statut, astfel femeile bogate sau chiar din familia regala preferau culori indraznete precum negru si rosu, iar femeilor mai sarace le era permisa folosirea culorilor deschise sau translucide. Neconformarea se pedepsea binenteles cu moartea. Mai tarziu in timpul dinastiei Chou, imperiul a prosperat atat de mult incat femeile isi permiteau sa-si aplice pe unghii aur sau argint, dar pe langa aceastea rosu si negru au ramas in continuare culorile regalitatii.
Trecand cu urmatorul articol, in alt capitol al istoriei unghiilor veti vedea de ce rosu este regal si perpetuu de la primele consemnari si pana in prezent.