Modificarile de culoare ale unghiilor pot sa apara din cauze foarte diferite. Foarte multe persoane s-au confruntat deja cu aceasta problema si mai mult ca sigur s-au intrebat care este cauza aparitiei acesteia. Stiti deja ca exista putine surse de informatie de incredere in acest domeniu, fapt ce m-a determinat sa infiintez acest blog. Va ofer deci, in continuare, un alt articolo din seria Modificarile placii unghiale.
Unghia sanatoasa are culoare roz foarte putin opacizat, datorita puternicei vascularizari a patului unghial care transpare prin placa unghiala. Deasemenea unghia sanatoasa nu prezinta pete , benzi pigmentare sau puncte de alta culoare.
Boala unghiilor patate este leuconichia. Cauzele acestei afectiuni pot fi:
- manichiura severa sau defectuoasa
- diverse boli renale
- lauzia
- menstruatia
- diverse boli digestive precum colita ulceroasa
- infarct miocardic
- problemele metabolice
In afara de manichiura severa prin care se actioneaza mecanic asupra solzilor de keratina, celelalte cauze slabesc puternic organismul, acesta intrand intr-o stare de “autoaparare” care afecteaza circulatia periferica. Din acesta cauza unghiile sunt prost hranite, calitatea keratinei este diferita, compactarea straturilor este defectuoasa si astfel apar petele pigmentare. Manichiura severa are legatura si cu termenele populare de noite sau craite care se credea ca apar pe unghii datorita lipsei de calciu. Nimic mai fals! Aceste pete pigmentare albe, apar de fapt in urma unor fisuri ale stratului de keratina in care patrunde aer. Culoarea alba rezulta din oxidarea keratinei intermediare semifluide (vezi Aparatul unghial) in prezenta aerului. Prin analogie, in zona lunulei, unde keratina se mai afla inca intr-o stare semifluida, unghia este alba.
Noitele reprezinta forma cea mai comuna de leuconichie, dar exista mai multe tipuri:
- leuconichie striata – reprezinta benzi transversale de 1-2 mm latime, dispuse la acelasi nivel pe toate unghiile.
- leuconichie punctata – in acest caz apar pete pigmentare albe de 1-3 mm, izolate sau in grupuri, care apar de obicei in urma micilor traumatisme din zona matricei.
- leuconichie longitudinala – apare sub forma unei linii albe de 1 mm latime, care strabate unghia pe verticala.
Unele dintre modificarile de culoare ale unghiilor mai pot fi cauzate si de:
- utilizarea unor medicamente antibiotice ca de exemplu AZT, care se administraza bolnavilor de SIDA si care pigmenteaza unghiile in galben, cenusiu, rosu, oranj.
- fumatul excesiv – tutunul pateaza unghiile, acestea devenind brune.
- folosirea diverselor cosmetice, ca de exemplu fondul de ten
- boli ale tractului excretor – culoarea alb, galben, brun
- boli cardiace – culoare rosu, galben, galben-brun
- diverse afectiuni hormonale
O alta forma dintre modificari de culoare ale unghiilor sunt benzile pigmentare, numite popular cod de bare. Acestea reprezinta de fapt linii subtiri de culoare neagra, dispuse tranversal pe patul unghial si sunt o forma de hematom subunghial. Cauzele aparitiei acestora pot fi:
- infectiile bacteriene
- carcinom pulmonar (cancer la plamani)
- infectii fungice
- consumul de droguri
- melanom malign (cancer)
- melanom metastazic (cancer in faza terminala)
- nev
- sifilis
- traumatisme matriceala
- malnutritie
- deficienta de vitamina B12
- boala Addison.
In general, malnutritia si anemiile de orice fel afecteaza buna stare a unghiilor si acest lucru poate fi un indiciu timpuriu ca exista probleme metabolice. In anemii unghiile sunt palide si seamana cu cele afectate de leuconichie.
Este important ca tehnicienii care lucreaza manichiura pedichiura sa cunoasca informatii despre modificarile de culoare ale unghiilor si despre leuconichie, astfel isi pot sfatui clientii care poate nu stiu ca sufera de vreuna din afectiunile enumerate mai sus, deoarece unele dintre ele sunt foarte grave, chiar mortale, deci este imperativ sa se afle despre ele la timp; nu se stie cand veti avea sansa sa salvati viata cuiva!