Asa cum va promiteam in Structura aparatului unghial , cu prezentul articol tin sa continui seria de schite informative prin a va prezenta cateva anomalii traumatice ale unghiilor si deasemenea cum ar trebui sa arate o unghie sanatoasa atat sub aspectul fiziologic cat si al parametrilor chimici normali.
Fiziologie normala si in caz de traumatism
- Patul unghial – parte moale fixa pe care adera placa unghiala. In mod normal trebuie sa fie de culoare omogena.In caz de traumatism, acesta va prezenta hematom (o pata de culoare inchisa), care poate deforma placa unghiala sau nu.
- Flancurile laterale – parti formate din piele care prind si acopera unghia pe laterale. In mod normal nu ar trebui sa prezinte umflaturi, pete rosii, sau iritatii ale pielii.
- Mantoul unghial – portiunea proximala a repliului unghial reprezinta un pliu de piele care protejeaza matricea. Ca si la flancuri, in caz de traumatism, poate prezenta umflaturi, roseata, iritatie a pielii sau se poate infecta. In cazul leziunilor matricei rezulta de fiecare data deformari ale placii unghiale si cateodata chiar pierderea acesteia.
- Placa unghiala – reprezinta unghia ca atare, cu rol de protectie a extremitatilor distale ale degetelor. In cazul traumatismelor aceasta se poate rupe, expunand patul unghial, lucru extrem de dureros, datorita puternicei inervatii a zonei, compusa din nervi senzitivi si simpatici, cu origine la nivelul coloanei vertebrale, in zona cervicala.
Compozitia chimica a unghiei
In ordinea cantitatilor care se regasesc in placa unghiala:
- Keratina proteica – bogata in sulf, care reda duritatea unghiei, contrar ideilor invechite care spun ca duritatea este data de procentul de calciu;
- Aminoacizi – precum cistina si aginina
- Apa – care reda flexbilitate unghiei. Procentul ideal este de 18 %. Daca procentul este mai mare, unghiile sunt moi si si friabile, iar daca procentul e mai mic, unghiile sunt casante si exfoliante.
- Calciu – este pricipalul consistent mineral
- Lipide – precum colesterolul si acidul oleic, care redau luciu si elasticitate unghiei
- Fier
- Fosfor
- Sulf
Anomalii traumatice ale unghiilor
Hematoame
Se datoreaza hemoragiilor mici din patul unghial si inainteaza odata cu cresterea unghiei. Pot fi sub forma de echimoze mari sau punctiforme. Se intalnesc la maini in urma leziunilor directe sau la picioare in cazul presiunii repetate in pantofi stramti.
Hiperkeratoze
Apar in urma modificarilor mecanice in functia piciorului. Incaltamintea stramta si ascutica poate determina aparitia hiperkeratozei subunghiale ( cornuri subunghiale). Se trateaza prin eliminarea respectivului tesut si purtarea unor pantofi potriviti anatomic.
Unghia incarnata
Este provocata de un fragment de unghie care patrunde in repliul unghial si provoaca inflamatie si dureri. Se intalneste cu precadere la unghia mare de la picior, dar in anumite cazuri se poate intalni si la restul unghiilor. Netratata corespunzator, unghia incarnata are ca si complicatii panaritiu, erizipel sau inflamarea tesuturilor paronichiale.
Factorii care provoaca unghia incarnata pot fi numerosi:
- unghii ingrosate
- predispozitie genetica
- incaltaminte nepotrivita
- pedichiura inadaptata
- administrarea unor medicamente
- modificari osoase in cazul artrozei
Unghia incarnata se poate ameliora odata cu varsta, in cazul in care unghiile sunt subtiri si curbate. Deasemenea unghia incarnata trebuie tratata odata cu cresterea unghiei, prin executarea unei pedichiuri adaptate nevoilor anatomice. Se recomanda persoanelor care au unghia incarnata sa poarte pantofi comozi sau sa poarte protectie de gel sau acril pentru o perioada de cateva luni pana la implementarea memoriei de crestere a unghiei.
Sper ca informatiile prezentate in acest articol sa fie de folos tuturor celor care au probleme de acest fel si deasemenea sper ca vor tine cont de urmatorul sfat important:
In cazul unor infectii ca panaritiu, erizipel sau infectie profunda a piciorului, trebuie sa mergeti imediat la medic, pentru a vi se prescrie un tratament antiseptic si antibiotic potrivit dupa caz si pentru a primi sfaturi pentru evitarea ulterioara a unor anomalii traumatice ale unghiilor.