Gel UV – Oligomeri

V-ati intrebat vreodata ce contine gel-ul pentru unghii false ? Poate ati fi vrut sa stiti diferentele intre gel si acril sau care dintre materiale vi se potriveste mai mult? Sper ca prezentul articol sa va raspunda la cat mai multe dintre intrebari si sa va usureze alegerile pe viitor.

Din punct de vedere stiintific, un oligomer (constituent al formulei de gel uv ) este o molecula care contine cateva unitati de monomer, spre deosebire de un polimer care, cel putin in principiu, consta dintr-un numar nelimitat de monomeri. Acestia pot fi obtinuti din monomeri prin alipirea moleculelor, sau prin separarea moleculelor din titei. Oligomerii pot fi dimeri, trimeri sau tetrameri. Prefixele din limba greaca sunt adesea utilizate pentru a desemna numarul de unitati monomere din oligomer, de exemplu, un tetramer fiind compus din patru unitati si un hexamer din sase.

In biochimie, oligomerul este un termen folosit pentru a desemna fragmentul monocatenar de acid nucleic, cum ar fi ADN-ul sau ARN-ul, sau fragmente similare de acizi nucleici cum ar fi acidul nucleic peptida sau Morpholinos. Se poate referi, de asemenea, la un complex de proteine format din doua sau mai multe subunitati. In acest caz, un complex format din mai multe subunitati de proteine diferite se numeste heteromer sau hetero-oligomer. Atunci cand contine doar un singur tip de subunitate proteica, se numeşte homo-oligomer sau homomer.

Oligomerizarea este un proces chimic care converteste monomeri la un grad de polimerizare finit. Atunci cand se obtine un oligomer prin transfer de lant, procesul se numeste telomerizare si oliegomerul rezultat se numeste telomer. Acesta constituie o fractiune a ADN-ului extrem de repetitiva, aflata la sfarsitul unui cromozom liniar.

Oligomerii se folosesc :

  • sub forma de uleiuri oligomerice, ca de exemplu parafina lichida.
  • sub forma de plastifianti, care sunt esteri oligomerici si se utilizeaza pe scara larga pentru a inmuia termoplasticele, cum ar fi PVC-ul.
  • un alt ulei oligomeric este polibutena care se foloseste pentru fabricarea chitului.
  • ca si componenti ai gel-ului UV.

Din punct de vedere al domeniului care intereseaza pe cititorii mei, oligomerii reprezinta constituentii principali ai gel-ului UV. Unghiile cu gel UV sunt similare cu unghiile acrilice, atat ca aspect cat si din punct de vedere al compozitiei chimice. Ambele materiale sunt realizate dintr-o combinatie de un lichid monomer si pudra polimer. Lichidul monomer reactioneaza cu pudra polimer pentru a forma legaturi lungi de polimer. Gel-ul UV, spre deosebire de acrilic-ul standard, contine si oligomer, de care va spuneam mai devreme si care usureaza polimerizarea. Daca gelurile ar fi fost fabricate in totalitate din monomeri, cele mai multe dintre ele nu s-ar transforma intr-un polimer. O modalitate de a imbuntati eficienta formulei este de a uni dinainte unii dintre monomeri in lanturi scurte. Aceste lanturi scurte nu reprezinta nici monomer, nici polimer, ci un compus de mijoloc oligomer. Un oligomer este de fapt format dintr-un singur lant, care contine mai multe mii de monomeri. Polimerizarea catorva sute de oligomeri este mult mai rapida decat unirea a milioane de monomeri individuali. De ce sunt gelurile atat de groase? Monomerii sunt lichizi si polimerii sunt solizi, deci oligomerii ar trebui sa fie de consistenta intermediara, adica un fluid vascos.


Gelurile pentru unghii false sunt pe piata de multi ani, dar au castigat doar recent popularitate. Produsele mai noi au inceput sa corespunda intocmai standardelor inalte ale industriei de infrumusetare. Gel-ul folosit pentru unghii false este disponibil in doua forme, UV si non-UV. Gel-ul UV se polimerizeaza cu ajutorul luminii ultraviolete prin plasarea degetelor sub o lampa UV pentru aproximativ doua minute. Varianta non-UV se polimerizeaza prin aplicarea unui gel activator, care se periaza sau a anui lichid care se pulverizeaza pe unghii. Un alt tip de gel non-UV poate fi polimerizat prin contactul unghiilor cu apa.

Standardele calitatii tin cont in primul rand de siguranta produsului si de rezistenta materialului in timp. Din punct de vedere al sigurantei, cea mai des intalnita problema este cea a alegiilor. Tipul de oligomer utilizat joaca un rol important in producerea de alergii ale pielii. Deoarece tendinta acrilatilor este de a se polimeriza mult mai repede, ele provoca mai des reactii alergice. Din acest motiv, monomerii acrilici sunt rar folositi in formulele de gel. Dispersia lipicioasa a gelului contribuie de asemenea la alergii, deoarece poate sa ramana pe piele si dupa aplicarea unghiilor. Gelurile nu ar trebui sa atinga pielea dintr-o serie intreaga de motive. Daca acest lucru se intampla totusi, e bine sa se curete inainte de polimerizare.

Acum puteti intelege dezavantajele sistemelor de gel UV si dupa cum puteti observa acestea sunt mai dificil de utilizat din cauza consistentei lor, greu de aplicat pentru incepatori, dar sa nu uitam de avantajele, ca de exemplu faptul ca datorita consistentei groase se reduce pana la zero evaporarea si mirosul, atat de suparator la acrilic si totodata datorita lanturilor de oligomer care contin proportia ideala de monomer si polimer, aplicatia de unghii false este mai flexibila si are aspect mai natural decat in cazul altor aplicatii ( fiberglass, acrilic).


Autor Articol Programari Salon

Lavinia Panait 0720 874 407

Activez in acest domeniu inca din 2006 si pot sa afirm ca evoluez in fiecare zi, cu fiecare procedura noua invatata, cu fiecare solutie gasita unei probleme pe care nu o intalnisem inca, cu fiecare clienta fidelizata... Citeste mai mult »

Articole Similare
3 Raspunsuri la articolul “Gel UV – Oligomeri”
  1. IRIS

    Draga Lavinia,iti multumesc pentru toate articolele postate! Am invatat o multime de lucruri noi citind tot ceea ce postezi. Iti doresc numai bine! Te imbratisez cu drag! <3

    Reply
Lasa un comentariu
  • (will not be published)