Pudra de acril – Polimerul acrilic

Pudra de acril este un polimer acrilic folosit in modelarea de unghii false. Se foloseste in combinaţie cu un lichid monomer, care se intareste pentru a forma o rasina acrilica. Pudra de acril este foarte usor de utilizat in combinatie cu lichidul acrilic, amestecul rezultat aplicandu-se ulterior pe unghii cu ajutorul unei pensule speciale din par natural. Aplicarea trebuie facuta tinand cont de timpul de polimerizare a acrilului, deoarece dupa acest timp produsul se intareste, devenind inutilizabil. De aceea amestecul si aplicarea se fac cu pensula care se sterge frecvent de reziduu neaplicat.

De obicei ingredinetele principale din pudra de acril sunt:

 • poli etil metil metacrilatul– aceste se regaseste in formula in proportie de 70 %. Este denumit generic sticla acrilica si constuie de fapt un polimer sintetic al metil metacrilatului, un termoplastic transparent.
 • coloranti si pigmenti sunt adaugati pentru a modifica aspectul nenatural de rasina. Un exemplu este dioxid de titan, care se adauga la pudra de acril pentru a conferi un aspect alb.
 • stabilizatorii de culoare se adauga, ca si la monomer, pentru a preveni decolorarea aplicatiei cu acril cauzate de expunerea la razele UV. (soare, solar).
 • peroxidul de benzoil – este continut deasemenea de pudra de acril si are rolul de a initia reactia.

Reactia chimica, denumita in continuare polimerizare, apare atunci cand pudra de acril este amestecata cu lichid monomer. In uma aceastei reactii se nasc lanturi lungi de legaturi moleculare, care formeaza polimerul acrilic. Pana nu demult se credea ca mirosul specific de monomer care se evapora ar fi de fapt vapori toxici si ca femeile gravide n-ar trebui sa poarte unghii false cu acril pana dupa nastere. S-a demonstrat ulterior ca de fapt reactia este de tip exoterma si nu rezulta aproape deloc vapori. Putinii vapori care sunt eliberati in timpul aplicatiei de unghii false nu sunt deloc nocivi pentru clienta. Pentru tehnician insa, care petrece multe ore inspirand acesti vapori, mai ales intr-un mediu inchis, pot duce la probleme de sanatate in timp. Toti tehnicienii de unghii false ar trebui sa-si protejeze caile respiratorii cu masti, atat in timpul lucrului cu freza, cat si in timpul lucrului cu acril, pentru a evita inhalarea particulelor rezultate.

Pentu a usura munca tehnicienilor si pentru a inlatura mirosul de monomer suparator pentru cliente, s-au adus modificari formulei si a fost creat un gel UV . Monomerul si polimerul acrilic se amesteca in proportie ideala in fabrica si in loc de initiatorul de reactie clasic se adauga un activator UV. Compusii chimici rezultati se numesc oligomeri, iar despre ei o sa va vorbesc intr-un articol viitor.

Sper ca prezentul articol sa va fi lamurit eventualele neclaritati cu privire la pudra de acril si la acrilic in general si sa fi spulberat miturile conform carora , daca se poarta unghii false cu acril dauneaza sanatatii in vreun fel.


Autor Articol Programari Salon

Lavinia Panait 0720 874 407

Activez in acest domeniu inca din 2006 si pot sa afirm ca evoluez in fiecare zi, cu fiecare procedura noua invatata, cu fiecare solutie gasita unei probleme pe care nu o intalnisem inca, cu fiecare clienta fidelizata... Citeste mai mult »

Articole Similare
3 Raspunsuri la articolul “Pudra de acril – Polimerul acrilic”
 1. cecilia

  Buna ziua,
  Am citit articolele si mi se par deosebit de interesante si pentru asta, multumesc, insa, am cateva intrebari: ce produse sunt mai recomandate pentru manichiura, cele clasice (oja clasica care, din cate stim, nu dureaza pe unghie mai mult de 2-3 zile), sau cele moderne( oja semipermanenta, permanenta, gelul, etc)? Exista produse sau tehnici care nu agreseaza unghia prea tare, sau care, chiar o pot proteja???

  Reply
Lasa un comentariu
 • (will not be published)